Desconnexió digital a l’Institut Català de la Salut. Lideratge femení per abordar els efectes negatius de la hiperconnectivitat.
La desconnexió digital és un dret fonamental que s’ha de garantir a tots els sectors. Les interrupcions constants per les notificacions i la pressió per estar sempre connectats afecten la nostra salut mental i física. A l’entorn laboral, el benestar tecnològic s’ha de tractar d’una forma urgent, ja que la tecnologia que s’utilitza per incrementar la productivitat i la connexió amb els pacients o companys de feina, és exactament la mateixa que pot generar addiccions i provocar-nos molts prejudicis a nivell físic, mental i social.
El passat 10 de desembre, feliciCat va realitzar un taller de desconnexió digital guiat per la Mònica Talló, facilitadora de feliciCat, adreçat a un grup d’infermeres de l’Institut Català de la Salut amb l’objectiu de proporcionar eines i metodologies que afavoreixin el benestar personal i d’equip a través d’un ús més equilibrat i moderat de la tecnologia.
Aquest taller, englobat dins d’un programa de lideratge femení que promou l’ICS, que ha estat dissenyat especialment per a professionals de la salut, ha abordat els efectes negatius de la hiperconnectivitat i ha destacat els beneficis de recuperar hàbits saludables com el descans de qualitat, la concentració i la millora de les relacions personals i professionals.
Hem treballat la desconnexió digital des de tres perspectives fonamentals: personal, d’equip i familiar.
La desconnexió digital és un gran repte en aquest entorn d’hiperconnectivitat constant. Per aquest motiu, cal facilitar eines per prendre consciència de la importància d’adquirir hàbits tecnològicament saludables i estratègies per dur-los a terme i implementar-los en el nostre dia a dia.
Alguns dels punts clau que hem tractat al taller han sigut:
- Impactes de l’ús excessiu de tecnologia: S’han explorat els riscos de l’ús intensiu de dispositius digitals, com el FOMO (por a perdre’s contingut), l’estrès digital, i trastorns del son. També s’han posat sobre la taula bones pràctiques per contrarestar aquests efectes, com pauses digitals i hàbits de desconnexió programada.
- Estratègies individuals: Les infermeres han pogut fer un exercici d’autoanàlisi per identificar els seus hàbits digitals perjudicials i establir objectius i estratègies concretes per millorar-los.
- Desconnexió a nivell d’equip: S’ha posat èmfasi en el lideratge saludable com a model a seguir, destacant el rol clau dels líders en la definició de les pautes d’ús de cada canal de comunicació segons la prioritat del missatge a comunicar. També s’han compartit exemples reals d’hospitals que han implementat polítiques de desconnexió digital amb èxit.
- Desconnexió familiar: En l’àmbit domèstic, s’han proporcionat idees per establir espais de convivència lliures de tecnologia, fomentar el diàleg i el joc tangible, i millorar els vincles emocionals dins les famílies.
El taller ha inclòs dinàmiques grupals com pluja d’idees i role plays, on les participants han proposat solucions creatives per incorporar la desconnexió digital en el seu dia a dia, tant a nivell professional com personal. A més a més, cada infermera ha dissenyat un pla d’acció individual per començar a implementar canvis des del mateix dia.
La jornada ha posat de manifest la importància de recuperar l’equilibri entre tecnologia i benestar, especialment en professions tan exigents com la sanitària. El taller ha servit com a punt de partida per adoptar nous hàbits i construir equips més cohesionats i conscients de la importància i beneficis d’una desconnexió digital saludable.
Aquest tipus de formacions són essencials per contribuir al benestar emocional i físic dels professionals, tot assegurant una millor qualitat d’atenció als pacients.