Skip to content

MINDFULEATING: El secret d’aprendre a menjar amb consciència plena

Article redactat per Eva Serrano, facilitadora de Mindfulness, especialitzada en MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction).

Menja una mica més!, Si no t’ho acabes tot, no hi haurà postres!, Una per la mare, una pel pare! Ets un bon nen o nena si t’ho menges tot. Totes aquestes frases son perjudicials per la salut física i emocional dels infants.

Si en lloc de dir aquestes frases, s’ensenya als menuts i menudes de casa a saber quan el seu cos està saciat i ben alimentat, a no donar-li a les postres una connotació de premi, a que menjar serveix per cuidar-se a un mateix i que només s’ha de fer per un mateix, a que no pensin que són males persones si no tenen gana, s’acabarien molts problemes de trastorns alimentaris ocasionats per la desconnexió que tenim amb les sensacions de gana i sacietat del cos. A més és un gran acte d’amor, ensenyar als éssers estimats a tenir una relació sana amb el cos i amb els aliments, amb beneficis per la salut física, mental i cardiovascular per tota la vida.

Mindfulness i mindfuleating

Jon Kabat-Zinn va desenvolupar el concepte Mindfulness com viure el moment present tal qual és, sent conscient de les sensacions corporals que s’experimenten amb els cinc sentits, de les emocions i dels pensaments, amb una actitud d’acceptació i sense judici.

Mindfuleating és aplicar el Mindfulness o atenció plena a l’alimentació.

Mindfuleating es practica fent servir els cinc sentits. La vista per observar els colors, les formes, la presentació dels aliments. El tacte, per sentir les textures als dits, a les mans, als llavis, a la llengua, a les dents, a la boca. Apreciar la temperatura que modifica la intensitat dels sabors. A través de l’olfacte, percebre les olors i les aromes abans de menjar. Amb el gust s’identifiquen els gustos (dolç, salat, àcid, amarg, umami). I la oïda, per escoltar els sons al mastegar o inclús a l’agafar-los o al tallar-los abans d’apropar-los a la boca. Aquest ritual permet connectar profundament amb l’experiència de l’alimentació, afegint un toc de plaer per posar consciència a cada mossegada, amb observació i acceptació si apareix alguna emoció o algun pensament. Tot això acompanyat de l’observació de la respiració, de l’agraïment cap al menjar i cap a les persones que han facilitat que arribin a taula i als elements naturals que han fet possible la seva vida.

Practicar Mindfuleating no és complicat, el que sí és complicat és sortejar totes les distraccions que estan a la societat, com la temptació de la televisió, el mòbil, l’ordinador o el diari. I com es sortegem? Amb paciència, amor i compassió cap a un mateix i cap a les persones amb les que es comparteix espai al menjar. Deixant tots els elements de distracció lluny de la taula a la que es menja. Donant l’oportunitat de connectar amb el jo profund a cada mossegada.

I si es comparteix taula amb altres persones se’ls hi pot compartir la idea de connexió i autocura de menjar en silenci.

Els set tipus de gana

Jan Chozen Bays, pediatra i instructora de Mindfulness va definir set tipus de gana que ens ajuden a entendre els impulsos que tenim cap al menjar. Primer està la gana visual provocada per l’aparença dels aliments. Segona, la olfactiva, desencadenada pels aromes del menjar. Tercera, gana de boca, relacionada amb el desig de determinats sabors o textures a la boca. Quarta, gana d’estómac, sensació física de buit o semi-buit de l’estómac. Cinquena, gana cel·lular, la necessitat de nutrients del cos. Sisena, gana mental, relacionada amb les idees, pensaments o creences del que hauríem o no hauríem de menjar. Setena, gana emocional, provocada per emocions com l’estrès, la tristesa, l’ansietat o l’avorriment.

Conèixer els diferents tipus de gana ajuda, junt amb la pràctica de la consciència plena, a poder valorar a cada moment el motiu pel qual es necessita o es vol menjar. I si el motiu no és per gana cel·lular, es poden observar idees, creences o hàbits que no sempre són saludables.

Meditació escaneig corporal o bodyscan

La meditació d’escaneig corporal, què és la meditació base del programa MBSR Mindfulness Based Stress Reduction, consisteix a focalitzar l’atenció gradualment en diferents parts del cos per a promoure la relaxació i la consciència de les sensacions físiques.

Un estudi recent de la Universitat McGill de Mont-real (Canadà), demostra que una sessió de 16 minuts de meditació d’escaneig corporal disminueix les emocions desagradables i els antulls de menjar en persones amb tendència a l’alimentació emocional.
L’estudi demostra el potencial de les tècniques de mindfulness per a gestionar eficaçment els antulls i les emocions relacionades amb l’alimentació. La fam emocional sol desencadenar-se per estrès, tristesa, avorriment o ansietat. Durant aquests episodis, es trien aliments reconfortants, rics en greixos i sucres, sovint en quantitats excessives. A llarg termini, aquesta pràctica pot portar a l’augment de pes, a l’obesitat i a altres malalties cardiovasculars.

Un camí conscient

Menjar amb atenció plena és un petit pas que obre grans portes cap al benestar.

Fer de cada mossegada un acte d’autocura i d’autoconexió és un regal per la ment, pel cos i per l’esperit. L’acte de menjar es pot transformar en un ritual d’atenció i de gratitud.

Back To Top