Skip to content

Benestar mediambiental 2024: Ara o mai.

La felicitat individual i col·lectiva (dit altrament, la nostra salut i qualitat de vida) depèn, i molt, del benestar mediambiental. Si ja no hi ha marxa enrere per al canvi climàtic, per què empreses, escoles i institucions no acceleren les seves inversions per protegir les persones en diferents entorns?

El benestar mediambiental, un benestar innegociable.

El benestar mediambiental és molt important per a la salut humana. La contaminació de l’aire, les altes temperatures a què estan sotmesos persones i aliments pot causar moltes malalties i empitjorar-ne la qualitat de vida. El benestar mediambiental i l’economia també hi estan estretament relacionats. Si hi ha més connexió de les persones amb la natura a les oficines i als carrers, la seva mentalitat i la seva energia serà completament diferent. Som naturalesa i moltes persones en aquest món no en som conscients. Necessitem estar en contacte amb la natura cada dia de les nostres vides, també a casa nostra.

Hi ha moltes coses que podem fer per cuidar el benestar mediambiental, com ara:

  • Reduir el nostre consum d’energia i recursos: Apagar els llums quan no els estem usant, desconnectar els aparells electrònics quan no els estem usant i reciclar són només algunes maneres de reduir el nostre consum d’energia i recursos.

  • Reduir la nostra empremta de carboni: Caminar, anar en bicicleta o fer servir el transport públic en lloc de l’automòbil són formes de reduir la nostra empremta de carboni.

  • Donar suport a les empreses sostenibles: En comprar productes i serveis d’empreses sostenibles, estem recolzant pràctiques que són bones per al medi ambient.

  • Protegir els espais naturals: Podem protegir els espais naturals participant en programes de voluntariat o donant suport a organitzacions que treballen per conservar el medi ambient.

Activisme des de làmbit municipal, la clau per accelerar el procés.

Els polítics i la classe dirigent de la gran majoria de les empreses tenen moltes prioritats, i no dubtem que el benestar tecnològic en sigui una. El que passa és que el ritme d’aplicació de millores i d’inversió en aquest aspecte és massa lent. Per aquest motiu des de feliciCat considerem que el benestar mediambiental té a l’activisme de caràcter municipal un gran aliat. El benestar municipal es treballa millor “poble per poble” de forma independent, apolítica i gràcies a organitzacions, associacions que més enllà d’exercir pressió i donar visibilitat als reptes mediambientals del seu municipi a través dels seus canals digitals, estan en contacte amb la administració perquè acceleri les seves promeses electorals en clau mediambiental, fins i tot que apliqui noves iniciatives (és el cas, per exemple de Greenollers (Granollers), col·lectiu que pretén créixer i fer pressió perquè l’Ajuntament de Granollers prengui mesures per prioritzar l’arbrat i les zones verdes de la ciutat per millorar la qualitat de vida dels ciutadans de la capital del Vallès Oriental.

També trobem entitats que aposten per una tasca més de difusió i conscienciació de l’entorn natural com és el cas de l’ Associació Xatrac (Lloret de Mar) , associació mediambiental que està convençuda que la millor manera per preservar el nostre patrimoni natural és un bon coneixement, una bona gestió i una bona difusió.

Gràcies a l’actuació d’aquests i molts altres col·lectius, juntament amb el gran treball que estan fent les més de 100 entitats ambientals que actuen a Catalunya , el benestar mediambiental es pot anar sustentant… almenys de moment.

Més inversió en benestar mediambiental a empreses i escoles.

Més enllà de l’encomiable tasca i dedicació de les organitzacions i col·lectius al terreny comunitari, també cal posar el focus en els entorns en què les persones (joves i no tan joves) passem gran part de la nostra jornada. Parlem de les empreses i els centres educatius. Des de feliciCat considerem que els aspectes següents haurien de tenir-se molt en compte per invertir-hi de cara al proper any per obtenir beneficis immediats per a les persones que passen pràcticament el 70% de les hores de l’any a la feina oa l’escola, institut o centre destudis superiors.

  • Temperatura i qualitat de l’aire en interiors: Elements fonamentals per a aspectes com la salut respiratòria, la productivitat i per aplicar l’autenticitat del nostre caràcter. A Catalunya tenim una empresa que digitalitza i monitoritza la qualitat de l’aire en interiors com Orpheus (partner de feliciCat) .

  • Refugis climàtics per a empreses i adaptació dels llocs de treball: Més zones verdes a l’interior i l’exterior (naturals, no artificials), més aïllament sense renunciar a la llum natural, més zones perquè els empleats puguin gaudir d’un descans de qualitat, refrerescar-se i hidratar-se. A feliciCat recomanem un altre dels nostres partners com l’estudi d’interiorisme i decoració Interiordecor Studio , que ja ofereix un servei d’assessoria en refugi climàtic. De fet, atès que feliciCat està afiliat a la UEI (Unió Empresarial Intersectorial) , es va aprofitar per sortejar dues auditories presencials per incrementar el benestar a les oficines (Living Office).

  • Refugis climàtics a les escoles i adequació de les aules: Es tracta de la mateixa situació que al punt anterior, però extrapolat a l’àmbit escolar, en què nens i nenes han de poder gaudir d’una etapa tan màgica com és la de la vida a l’escola on les relacions socials i les experiències vitals i d’aprenentatge s’acumulen dia rere dia. Per això cal que les aules estiguin degudament condicionades (instal·lar un ventilador no és suficient), i que els patis es converteixin en veritables refugis climàtics per quan arribin els mesos de més calor del curs. Barcelona, per exemple, va ser premiada l’any passat per la transformació de patis d’11 col·legis en refugis climàtics . Un altre exemple inspirador és l’exemple de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), que també va actuar habilitant més refugis climàtics al campus.

Font Imatges: Greenollers, ASPB, Interiordecor Studio i Orpheus.

Conclusions

El benestar mediambiental no es negocia i és clau per assegurar-nos la qualitat de vida de totes les persones als seus entorns (aprenentatge, lleure, laboral). Tant entitats públiques i empreses privades han de fer un altre pas endavant i recolzar-se en les associacions i col·lectius de persones que volen aportar el seu coneixement i dedicar el seu temps a projectes que beneficiïn les persones en l’aspecte mediambiental. Des de feliciCat, estarem per donar-los suport i donar-los la visibilitat necessària.


T’agrada el nostre contingut i els esdeveniments en què participem? Et convidem que t’uneixis a la comunitat feliciCat T’esperem!

Back To Top