Skip to content

Lego Serious Play, facilitador i democratitzador de la creativitat per als equips de treball

Article escrit per Josep Miracle , ✅ LEGO®️ SERIOUS PLAY®️ ✅ Points of You®️ i Comms Manager a Daba.

En poc més d´un mes farà un any que al nostre país es declarava el lockdown total. A partir d’aquell dia, la història és prou coneguda per tots nosaltres. Aquest període complex que ens està deixant la COVID en el present però també en el futur més proper, també ens està donant la possibilitat de capitalitzar alguns aprenentatges amb relació a les nostres interaccions i performance personal i professional. Aprenentatges que, si som capaços de capitalitzar, ens aporten un valor diferencial, a tots els nivells , al nostre desenvolupament com a persones en els diferents àmbits de la nostra vida.

Després d’aquests mesos, veiem com les habilitats relacionades amb la comunicació, la creativitat, la innovació, el pensament crític, l’agilitat en la resposta, la capacitat d’adaptació, la flexibilitat… són aspectes que han esdevingut capitals quan es tracta de navegar per la incertesa dun moment tan complex com lactual. I és clar, entre totes les anteriors una destaca per la seva omnipresència a l’argumentari de la pandèmia: la resiliència o capacitat de sobreposar-se als esdeveniments adversos . Un factor que ha estat clau per mesurar les nostres possibilitats de cara a un futur que seguirà marcat, si més no, per una volatilitat extrema no apte per als més conservadors.

“Les crisis representen una oportunitat”

És així com el físic Alemany, Albert Einstein, definia els moments de dubte com el que ens toca viure actualment. Un moment que passa per redefinir el nostre espai i que ens obliga a pensar en allò que fem bé i allò que podem millorar amb l’objectiu de sortir reforçats. El que sabem amb certesa en aquest moment de gran inestabilitat és que toca reflexionar profundament sobre tot allò que ens envolta . I aquesta reflexió profunda no és patrimoni exclusiu de les empreses; també cal que nosaltres, com a persones individuals, siguem capaços de parar, pensar i actuar conseqüentment. I quines són les eines que ens poden ajudar a surfejar per aquesta onada provocada per la COVID? Doncs bé, jo diria que qualsevol eina que ens permeti accedir a un estat de profund qüestionament de l’ status quo . Què fem? Com ho fem? es converteixen en preguntes que necessiten respostes en un context com ara.

Per ajudar-te en aquest procés, m’agradaria presentar-te la metodologia Lego Serious Play , una tècnica projectiva que s’articula al voltant dels brics de la coneguda marca danesa Lego. Arribats a aquest punt de larticle, és possible que et preguntis què és una tècnica projectiva.

Doncs bé, aquests tipus de tècniques són un mètode utilitzat per connectar amb emocions, necessitats, desitjos i mancances que és difícil que aflorin, per exemple, en una conversa normal. I… per què és més fàcil si ho fem usant la metodologia Lego Serious Play? Molt senzill! De vegades és difícil dir segons quines coses perquè els qui parlen estan “a cos descobert”, però quan fem servir les construccions elaborades a partir de peces Lego, són els brics els que “parlen” per boca nostra. Aleshores el grau de complexitat en la comunicació baixa. Ens atrevim més! I aquest atreviment es tradueix en un augment exponencial de la participació a qualsevol reunió en què la metodologia estigui present.

Mentre que a les reunions tradicionals, normalment, hi ha un 20% di l’audiència que aclapara la participació i l’altre 80% si el mira, a les reunions amb Lego Serious Play la participació augmenta fins al 100%. I direu: “100%??!!” La resposta és “Sí!” I s’aconsegueix de manera molt senzilla: Nivellant el terreny de joc. Això vol dir que totes les persones que participen en una sessió amb Lego Serious Play són iguals , totes poden aportar idees valuoses, totes tenen opinions igualment vàlides i no es descarta res. I això ha de quedar molt palès a l’inici d’una sessió basada en aquesta metodologia 100% participativa. Un bon resum al punt anterior seria el següent: tothom hi participa, ningú no jutja. I això que podria quedar en una bona declaració d’intencions és una cosa per la qual ha de vetllar el facilitador de la metodologia. Cap persona no pot vessar un significat concret sobre la construcció d’un altre participant. El significat és únic, personal i intransferible.

Si no hi hagués clar el significat mitjançant l’explicació, la resta de participants podria demanar una ampliació de la informació mitjançant preguntes sobre la construcció. I aquí, hi ha implícita una part del procés que es completa de la següent manera :

  • 1. El facilitador presenta un repte.

  • 2. Els participants construeixen un model a partir de les seues reflexions.

  • 3. Un cop tenen les construccions realitzades, comparteixen el significat dels seus models.

  • 4. Quan tothom ha compartit el significat del seu model, s’estableix un moment de reflexió sobre allò que hem viscut durant el procés.

Amb Lego Serious Play totes les persones participants mantenen una actitud activa cap a la reunió. El cap de les persones que hi participen pot dimitir de la seva responsabilitat com a participant. I, en aquest punt, el facilitador exerceix un rol molt important com a líder i motivador del grup . El facilitador és el responsable de mantenir totes les persones participants “en flux” o el que és el mateix “endollats”. Tenir un grup de persones treballant unides usant la metodologia Lego Serious Play, podem obtenir resultats òptims en qüestions complexes com, per exemple:

  • 1. El desenvolupament i la implementació de la cultura organitzativa.

  • 2. El desenvolupament i l’execució d’estratègies corporatives.

  • 3. Fusions i reorganitzacions de departaments.

  • 4. El desenvolupament dequips i líders.

  • 5. El disseny de nous productes i serveis.

  • 6. I molts casos més.

I tot això gràcies a una metodologia que ens permet:

  • 1. Anivellar el terreny de joc.

  • 2. Fomentar que hi hagi respostes diferents en preguntes quotidianes.

  • 3. Propiciar que els equips arribin a acords de manera més ràpida.

  • 4. Invertir el temps en el procés de reflexió de manera més eficient.

  • 5. Impulsar la participació de les persones que formen part de la sessió.

  • 6. Generar nous aprenentatges i noves maneres de pensar.

  • 7. Resoldre temes complexos en un entorn constructiu (mai més ben dit).

  • 8. Facilitar que la gent exposi les seves idees i els seus sentiments sense intimidar ni sentir-se intimidades.

  • 9. Trencar amb el monopoli participatiu unes quantes persones.

  • 10. Adquirir el compromís de totes les persones que participen a la posada en marxa de la solució que han construït.

I és que el poder de les construccions ens permet arribar a cotes més profundes de reflexió, gràcies al fet que les nostres mans estan connectades amb el 70-80% de les nostres neurones. Així, doncs, és més fàcil obtenir les desitjades respostes que estem buscant. Tots volem sentir-nos partícips d’una cosa més gran, formar part del col·lectiu de persones que tenen la possibilitat de decidir, construir, crear coses noves, volem que la nostra veu se senti més enllà del nostre àmbit d’actuació quotidià. Per aquest motiu, si estàs pensant en “donar la veu” al teu equip per aconseguir nous objectius que t’ajudin a créixer més i millor, no dubtis a fer servir Lego Serious Play . Serà un èxit ja que, gràcies a aquesta metodologia, obtindràs els millors resultats en un procés intens de reflexió que es vesteix d’un format lúdic molt potent. I recorda, sempre que qüestions el joc en un procés professional, pensa a Plató:

“En una hora de joc es pot descobrir més coses d´una persona que en un any de conversa”

A continuació us deixem (com sempre) una de les nostres infografies perquè la gaudeixis i la comparteixis amb els teus contactes 🙂

Lego-Serious-Play-ESP.png
Back To Top