La felicitat de les dones a l’àmbit laboral. La necessitat un pla de retenció de talent específicament femení.
Article redactat per Elisenda Codina , responsable de l'àrea de formació de feliciCat.
La felicitat de les dones a l'entorn laboral és tenir una feina on siguin respectades, es puguin desenvolupar i siguin tractades amb el mateix criteri que la resta, és a dir, reduir la desigualtat de gènere. És una afirmació que hauria de ser una premissa a tot el món, però malauradament hi ha pocs llocs on això sigui una realitat, tal com s'exposa en aquest estudi realitzat per EIGE que reflecteix que, encara que anant en la direcció correcta, encara falta molt de camí per fer.
Les dones fa molts anys que formen part del mercat laboral, tot i que sembla que fa poc que s?hi han incorporat, la realitat és una altra. Les dones es van començar a incorporar a les fàbriques a finals del S.XVIII amb la Revolució Industrial ia mitjans del segle passat van ser claus per treure els països endavant mentre els homes estaven al front lluitant. Van jugar un paper fonamental per evitar que les economies s'enfonsessin, exactament igual que en les crisis d'aquest segle i concretament en l'actual generada pel coronavirus.
Històricament les dones han aconseguit reptes molt importants que han marcat una fita en el desenvolupament social i econòmic. Tot i això, el col·lectiu femení sempre s'ha vist desplaçat per la força masculina, ja que els homes per història, tradició i per altres factors sempre han aconseguit posicions laborals més elevades i unes trajectòries més llargues. En canvi, les dones, per motius també vinculats a la tradició i la història, les seves carreres professionals s'han vist truncades i estancades.
Aquestes diferències entre homes i dones generen unes necessitats diferents i és per això que la retenció del talent femení per part de les empreses recau en una sèrie de factors estretament vinculats al salari emocional.
Com a punt inicial d‟un pla de retenció específicament femení s‟incorporarà, i com a eix principal, la flexibilitat. El motiu d‟aquesta afirmació contundent és senzill, es tracta d‟oferir una bona conciliació laboral per poder tenir un equilibri necessari en la vida professional i personal. Si aquest equilibri s'aconsegueix el retorn a l'empresa es tradueix en un impacte positiu al compte de resultat, ja que la fidelització de l'equip reporta millores a tots els nivells de l'empresa.
Una altra qüestió a tenir en compte és la possibilitat del teletreball . En les feines en què no es requereix la presencialitat, una combinació de les dues modalitats ajuda a millorar el rendiment laboral i permet destinar el temps del desplaçament a la feina o assumptes propis.
Però no tot és millorar i optimitzar el temps, hi ha altres factors que ajuden a fer que el col·lectiu femení estigui satisfet dins de les organitzacions, com ara la possibilitat de realitzar formació per poder millorar la seva trajectòria professional i les habilitats necessàries per dur a terme la seva treball o assolir posicions més elevades. Una mesura que es comença a aplicar actualment des de les escoles és l'aproximació de les disciplines STEM a les nenes per trencar els estereotips i augmentar el percentatge de dones dedicades a les disciplines vinculades a les ciències dures, tal com es pot veure en aquest article .
Altres factors que formen part també d'aquesta categoria serien els beneficis socials que pot proveir l'empresa . En aquest punt, les empreses a través de bonificacions socials mostren l'interès pel benestar dels seus equips, per tant és una mostra de compromís per ambdues parts i molt ben reconeguda per les treballadores.
Finalment, i és una qüestió important, és comptar dins l'organització amb una direcció equitativa, inclusiva i respectuosa amb les persones que prioritzi una organització del treball autònom i un bon ambient laboral entre l'equip.
Tot això sembla una utopia, però hi ha algunes empreses on s'ha implementat i ha estat un gran èxit ja que el compromís i la fidelització de les dones ha portat a un altre nivell a l'empresa.
Per tant, si és un èxit la implementació d'aquestes mesures a les empreses, per què no és una prioritat? La pregunta no és gens fàcil de resoldre . Les empreses tenen prioritats més immediates però menys sostenibles en el temps i no inverteixen en aquest tipus de polítiques perquè la tornada no és imminent i té un cost inicial que no estan disposades a desemborsar.
Un altre factor recau en l'estil de direcció dels propietaris de les empreses. Si la direcció no contempla aquestes variables de creixement sostinguts i només cerca els objectius a curt termini i una alta rendibilitat, les dones que formen part de l'organització acabaran buscant altres oportunitats.
D'altra banda, hi ha "el sostre de vidre" que és extremadament complicat trencar al nostre país on el poder empresarial encara recau a la part masculina de la societat. El "sostre de vidre" indica el nombre de persones de cada sexe que hi ha a l'empresa, les oportunitats de promoció, les diferències salarials i la participació a les posicions directives de les empreses.
Aquestes barreres són molt complicades de trencar i hi ha un suport específic no només per part de la classe dirigent dels països, sinó també per la classe política. Cal manejar i entendre quines són aquestes barreres i com es poden superar i també aprendre de les dones que han aconseguit trencar-les per poder implementar i extrapolar la seva estratègia. Tot això amb un clar suport dels líders empresarials i els CEOS que promoguin la transparència en la contractació de perfils per posicions directives i estratègiques .
És per això que es necessiten líders al capdavant de les diferents estructures socials i empresarials que valorin les persones pel que són i pel que poden arribar a ser i no pel fet de ser home o dona.
Des de feliciCat (Institut Català de la Felicitat) donem suport a qualsevol iniciativa que no només serveixi per avançar cap a la igualtat d'oportunitats laborals entre homes i dones, sinó que també estem totalment compromesos amb totes les accions que pretenen impulsar el talent femení en sectors històricament predominats àmpliament per homes”.
Tot seguit adjuntem una infografia relacionada amb la temàtica de l'article. Esperem que aquest contingut hagi estat del vostre interès 🙂