Skip to content

La mandra i la felicitat: conceptes incompatibles?

Comença un nou any, i cal fer una crida a l'actuació en molts aspectes tant a nivell empresarial com a particular, ja que l'estat del nostre benestar com a societat en depèn. Comprendre i trobar lequilibri entre la mandra i la felicitat serà clau.

La mandra i la felicitat: conceptes incompatibles?

Comença un nou any, i cal fer una crida a l'actuació en molts aspectes tant a nivell empresarial com a particular, ja que l'estat del nostre benestar com a societat en depèn.

Per això, des de feliciCat volem que aquest article serveixi per relacionar dos conceptes que han intentat ser relacionats i que han generat debat durant segles. Parlem de la relació entre la mandra i la felicitat . De fet, Aristòtil ja va considerar que la mandra era un obstacle per a la felicitat, ja que ens impedia assolir els nostres objectius i desenvolupar-nos com a persones.

Altres, com Friedrich Nietzsche, opinaven sobre la mandra en tots dos sentits. De fet, el filòsof alemany, la diferenciava entre la mandra positiva i la negativa .

La mandra negativa és la que ens porta a evitar la feina i l'esforç. Aquesta forma de mandra pot ser perjudicial, ja que ens impedeix assolir els nostres objectius i desenvolupar-nos com a persones.

La mandra positiva , per contra, és la que ens porta a gaudir de la vida sense preocupacions. Aquesta forma de mandra pot ser beneficiosa, ja que ens permet centrar-nos en allò que és veritablement important i viure una vida més plena.

Nietzsche considera que la mandra positiva és una virtut que cal cultivar. El filòsof alemany afirma que la mandra ens permet ser lliures i autodeterminats. Quan som mandrosos, no ens deixem portar per les normes i les expectatives socials. Som lliures d'escollir què volem fer i com volem viure.

La mandra negativa com a obstacle per a la felicitat personal i col·lectiva.

Des d'un punt de vista tradicional, la mandra es considera un obstacle per a la felicitat. Basant-nos en la definició anterior associada a la mandra negativa, qualsevol actitud associada a afrontar els reptes a què ens enfrontem com a individus i societat, ens portarà a la frustració constant ia la insatisfacció constant a les nostres vides i amb el nostre entorn.

Què estem perdent com a individu i com a societat en estar en “mode mandra negativa”?

  • Deixem de relacionar-nos més i, per tant, el nostre benestar social es veu afectat. Alimentar el nostre propi aïllament ens portarà a “aparcar” la nostra autenticitat.

  • Les nostres aspiracions i reptes que ens hem proposat es posposen contínuament. Per tant, el nostre benestar emocional es pot veure perjudicat si observem que ens “faltem a la paraula” a nosaltres mateixos constantment.

  • La motivació, les ganes per aprendre i evolucionar s'estanquen i això no afavoreix gens ni mica la innovació i la cultura de l'esforç que puguem promoure i inspirar al nostre entorn, millorant, per exemple, els projectes en què estem treballant.

  • Deixar de demostrar el nostre talent. La mandra negativa ens apropa a la inacció i, per tant, ens converteix en uns éssers duna societat mediocre.

Part de la mandra negativa en què està instaurada la societat ve provocada per la poca capacitat de motivació i inspiració a la població per part de la classe política i empresarial. En general, no es prioritza allò que realment importa, i se segueix promovent sense èxit, per exemple, la cultura de l'esforç i la conscienciació ambiental. També perquè seguim convivint amb un sistema educatiu que s'ha de replantejar completament”.

— Eduard Alcaraz – Fundador de feliciCat.

No es tracta només d'esforçar-se i treballar de valent, també preguntar-se quin és el propòsit de tot aquest esforç, quin benefici obtenim i quin missatge estem mostrant a la societat. Tota acció, inversió, ha de tenir un missatge positiu i una càrrega inspiracional tan elevada com sigui possible, perquè més persones s'uneixin a la causa de fer d'aquest planeta un món millor per viure… i per això una persona i empresa que actua també deu demostrar que està disposada a sacrificar una part dels seus privilegis.

I és que la mandra pot ser causada per factors biològics, psicològics i socials. Entre els factors biològics, destaca la influència de la genètica i els neurotransmissors. Entre els factors psicològics, esmenta la manca de motivació, la baixa autoestima i l'ansietat. Entre els factors socials, cita la pressió social per treballar de valent i el culte a l'èxit.

La pregunta és la següent: què podem fer dins del nostre dia a dia per poder combatre els factors psicològics i socials que ens “condueixen” a la mandra negativa? Actuem i estarem abordant el 66% dels factors, i per tant, aportant solucions a gran part de la problemàtica.

Tot seguit, s'exposa una infografia “made in feliciCat” amb vuit (8) beneficis que t'aportarà combatre la mandra negativa.

Infografía sobre los beneficios de combatir la pereza negativa.

FeliciCat – Creació pròpia.

La mandra positiva com a font de felicitat

Passem al “costat positiu” de la mandra, per molt a alguns no els convenci aquest altre vessant.

Tornant a Nietzsche, aquest va ser un dels filòsofs que van defensar que la mandra podia ser una font de felicitat. A la seva obra Zaratustra, el filòsof alemany afirma que la mandra és una virtut que ens permet gaudir de la vida sense preocupacions.

Segons Nietzsche, la mandra ens permet centrar-nos en el que és veritablement important a la vida. Quan som mandrosos, deixem de banda les preocupacions i els problemes quotidians. Això ens permet gaudir dels petits plaers de la vida, com ara la bellesa de la natura, la companyia dels éssers estimats o el simple fet d'estar vius.

La mandra també pot ser una font de creativitat . Quan som mandrosos, tenim més temps per pensar i reflexionar. Això ens permet generar noves idees i solucions als problemes.

És possible conciliar mandra i felicitat?

La resposta a aquesta pregunta no és senzilla. D'una banda, la mandra negativa pot ser un obstacle per a la felicitat, ja que ens impedeix assolir els nostres objectius i desenvolupar-nos com a persones. D'altra banda, la mandra positiva també pot ser una font de felicitat, ja que ens permet gaudir de la vida sense preocupacions i centrar-nos en allò que és veritablement important.

En última instància, la relació entre la mandra i la felicitat depèn de cada persona, però com hem esmentat anteriorment, des de feliciCat opinem que una societat generalment deprimida, la classe política i empresarial també han de col·laborar de manera més directa i tangible.

Per tant, hi ha persones que són capaces de conciliar la mandra amb la felicitat, mentre que d'altres no.

Algunes recomanacions per conciliar la mandra i la felicitat

Si vols conciliar la mandra i la felicitat, pots seguir algunes recomanacions:

  • Estableix objectius realistes. Si et proposes objectius massa ambiciosos, és probable que et desanimis i abandonis.

  • Dividiu els vostres objectius en metes més petites. Això us ajudarà a sentir que esteu progressant ia mantenir la motivació.

  • Elimina les distraccions. Quan estiguis treballant en una tasca, evita les distraccions, com el telèfon intel·ligent o la televisió.

  • Pren-te descansos regulars. Treballar sense parar pot ser esgotador i provocar la mandra.

  • Gaudeix dels petits plaers de la vida. Pren-te temps per fer coses que t'agraden, com passar temps amb els teus éssers estimats, llegir, escoltar música o gaudir de la natura.


Vols més informació sobre els serveis de feliciCat? Escriu-nos a hola@felicicat.cat o truca'ns al 637444571.

T'agrada el nostre contingut i els esdeveniments en què participem? Et convidem que t'uneixis a la comunitat feliciCat T'esperem!

Back To Top