L’ansietat social: La necessitat d’exposar-se a la por i d’entrenar les habilitats socials.
L' ansietat social és un trastorn mental greu que genera un temor intens i persistent de ser observat i/o jutjat per les persones del teu entorn. Com qualsevol problema de salut mental, perquè es consideri així, ha d'afectar algunes de les àrees de vida de la persona (àrea social, laboral, personal i/o familiar).
Article escrit per Albert Algarrada, psicòleg d' AFAMMCA (Associació de familiars de pacients mentals de Catalunya)
L'ansietat és un mecanisme que té el nostre cervell per poder anticipar situacions en què ens puguem veure en perill, aquest mecanisme ens posa alertes i seguidament actuem per preparar-nos davant d'aquesta situació potencialment perillosa. La por la gestiona l'amígdala, una estructura subcortical del nostre cervell que s'activa en situacions d'ansietat i por.
Després de parlar sobre la socialització i l'ansietat, estareu d'acord amb mi que el raonament que acompanya pensar és que l'ansietat social és una problemàtica humana molt normal de poder sentir o patir. Estic segur que fins i tot tots, en la major o menor mesura, hem sentit que ens poden jutjar pels nostres comentaris, actes o fins i tot el nostre cos i gestos. Aquesta por profunda al judici extern fa que actuem d'una manera com pot fomentar aquest allunyament social .
Extrapolació al món laboral
Extrapolant l' ansietat social al món laboral, ens podem sentir cohibits en proposar una idea o fer un comentari per si el nostre cap ens pot avaluar de manera negativa comportant una mala opinió sobre nosaltres i en casos més accentuats poder acomiadar-nos. Passa el mateix en l'àmbit acadèmic en què moltes vegades no preguntarem o respondrem una qüestió per si la meva resposta és “absurda” o “errònia”. Aquests exemples ens poden estar parlant de la necessitat humana que els altres tinguin una valoració positiva cap a nosaltres. Com passa moltes vegades, l'intent de solució del problema es converteix en un problema afegit. El fet de jo mantenir-me més callat i aïllat perquè no em valorin malament, pot generar una valoració negativa o una sensació de confusió en els altres en veure una manca de naturalitat o una actitud massa passiva.
A l'ansietat social existeix l' emoció associada de la por, la valoració negativa dels altres ens desperta aquesta por i aquesta actua paralitzant o evitant certes situacions, com les exposades anteriorment. Una de les maneres de solucionar aquesta situació la trobaríem a l'exposició a la por i entrenament en habilitats socials.
AFAMMCA i el seu taller “confia en el teu”
Des de l'associació AFAMMCA es treballa l'ansietat social des del taller “Confia en tu” , és un taller de teatre on ens exposem a través de jocs teatrals i 'obres de teatre'. El taller que realitzem genera situacions fictícies en què la persona s'haurà d'atrevir a respondre circumstàncies que podrien ser reals.
A feliciCat ens omple d'orgull saber que a Catalunya hi ha entitats i professionals com AFAMMCA, que treballen per a la inclusió, l'autonomia i l'apoderament de les persones amb problemes de salut mental.
Aquestes exposicions fan que la persona vagi ampliant el seu rang de por i vergonya, entrenant així la seva amígdala a les situacions que se'ns presenten a la vida. De manera paral·lela, els tallers de teatre són molt útils com un entrenament en habilitats socials, donant la seguretat de tenir interaccions de manera natural.
En conclusió, podem tenir en compte que els éssers humans sentirem preocupació pel que pensin de nosaltres, aquesta sensació a l'extrem podria ser part del patiment de l'ansietat social. Hem de treballar amb l'entrenament i l'exposició per poder actuar de la manera més autèntica possible. És important posar el focus en un mateix per actuar d'acord amb el que som i de la manera que ens agradaria, concedint així una mica més de llibertat personal per continuar evolucionant com a persona.
Tot seguit, s'exposa un vídeo de presentació de l'AFAMMCA.
Com col·laborar amb AFAMMCA? Aquí tens la resposta .
Contacte: afammca@gmail.com