Les claus duna vida longeva i feliç: Menys menjar, més tranquil·litat i relacions de qualitat.
A feliciCat ho tenim molt clar: Una de les claus de la felicitat és entendre i acceptar l'envelliment… ia la societat actual costa molt fer aquest exercici. Ens costa de reconèixer que el temps passa i que el nostre cos comença a necessitar una atenció especial.
Maria Branyas: Un exemple i una inspiració.
Any rere any, els mitjans s'encarreguen de fer-nos conèixer la persona més longeva del món. Aquest 2023, aquest premi a la vida recau a María Branyas , una dona que va néixer als Estats Units i que des de fa més de 20 anys viu a una residència de Santa Maria del Tura d'Olot (Girona) i que compta amb 116 anys.
Maria hauria de ser una inspiració per a totes les persones que aspiren a viure més i millor per viure experiències. La seva persona ha estat visitada ( Sam Green , director de cinema americà i que treballa en el projecte, “ The oldest person in the world ”) i fins i tot els seus gens estan sent estudiats (el Dr.Manel Esteller està comandant una investigació centrades en el anàlisi de mostres biològiques de Maria perquè puguin ser utilitzades, també ha donat nom a un estudi com el gran estudi sobre l'impacte de la Covid-19 en les condicions de salut de la gent gran en residències i centres de salut .
Els mitjans que han tingut la sort d'entrevistar Maria, han obtingut la mateixa resposta quan se li pregunta sobre els tres consells per viure més i fer-ho amb la qualitat necessària per gaudir de tots els moments. Els llistem a continuació:
-
Menjar “poc” (el que necessita el teu cos, ni més ni menys): Cada vegada hi ha més estudis i certeses científiques que a les societats desenvolupades es menja massa i el cos de les persones ingereix més aliments dels que necessita. Aquests excessos és molt probable que provoquin malalties de diferent índole (per exemple, digestives i cardiovasculars). L'estómac de l'ésser humà és el nostre “segon cervell”. Amb el cas de Maria hi ha una altra evidència que el benestar nutricional és clau per viure més i millor.
-
Tranquil·litat: Totes les persones som “analfabets emocionals” quan venim al món. El que passa (per desgràcia) és que ni a l'escola (etapa formativa) ni a l'empresa (etapa laboral) s'acostuma a tenir un pla perquè una persona sàpiga gestionar les emocions per a diferents situacions de la vida. Les persones que millor sàpiguen gestionar tot allò que els afecta directament i indirectament seran qui tindran més possibilitats de tenir més anys de vida reservats.
-
Relacions de qualitat: La gent feliç és qui saber cultivar i mantenir relacions de qualitat al llarg de la vida. Ho va dir Harvard en un dels estudis i es confirma (una vegada més) amb el cas de Maria. Ella ha sabut “fugir” de les relacions tòxiques, aconseguint un entorn que li han permès ser autèntica al seu projecte de vida.
Mai és tard per replantejar com estàs vivint i actuar en conseqüència.
A feliciCat ho tenim molt clar: Una de les claus de la felicitat és entendre i acceptar l'envelliment , i en la societat actual costa molt fer aquest exercici. Ens costa de reconèixer que el temps passa i el cos comença a voler una atenció especial, fins i tot un canvi d'hàbits.
Si volem viure més i amb la qualitat que ens agradaria hem de ser conscients que no podem tenir tot el control de situacions associades als canvis que pateix el nostre cos a mesura que anem fent anys.
No t'escudis a la genètica per cuidar-te , ja que la revista GENETICS , esmenta un estudi que conclou que la càrrega genètica està menys implicada en la variació de la longevitat del que es pensava fa alguns anys. Segons aquest estudi, l'herència genètica seria la responsable de menys del 10% de la variació en l'esperança de vida humana, mentre que anteriorment era més optimista en aquest aspecte (estudis parlaven de fins a un 30%).
Hora de fer-se preguntes per millorar el teu benestar a casa ia la feina:
Et mantens allunyada de les persones tòxiques que t'impedeixen ser autèntics?
o Les tens identificades?
o I les relacions de qualitat? Podries llistar les persones que són o serien un suport per a tu?
T'has plantejat a menjar sense excessos i de forma equilibrada, gaudint igualment i sense privar-te de res?
o Quins hàbits he de canviar per tenir una alimentació saludable i coherent amb el que necessita el meu cos?
o Respecte les 12h de dejuni des del sopar a l'esmorzar?
Acceptes que no ho pots tenir tot sota control?
o T'acceptes tal com ets? (Autoacceptació)
o Tens la capacitat de motivar-te? (Automotivació)
Quins són els teus mecanismes per tractar les situacions amb serenitat i naturalitat?
o Quins exercicis emocionals i físics porto a terme?
o Et coneixes prou per entendre les teves reaccions? (Autoconeixement)