Vacances d´estiu 2021, temps per gaudir i reflexionar.
Article realitzat per Eduard Alcaraz Espriu, President de feliciCat.
Aquest mes d’agost significa, per a moltes persones, l’inici del període de vacances. Sens dubte, uns dies de descans i de desconnexió de la rutina que ens mereixem més que mai, però que també poden i han de servir per reflexionar.
Unes vacances d’estiu poden perseguir molts objectius. Si amigues i amics, les vacances, així com els negocis (i parlo en general) també requereixen un plantejament estratègic i uns objectius a aconseguir. El que passa és que el prisma sota el qual les planifiquem (de caràcter lúdic) fa que no donem la importància necessària a tot allò que ens poden aportar uns dies aquí o allà, convivint amb aquests o altres amics i/o familiars …o fins i tot, gaudint-les “en solitari”.
Durant les vacances d’estiu sempre hi ha un moment per a la reflexió, podent considerar amb deteniment una o diverses situacions, consells i /o advertiments. Ho fem perquè ens agrada pensar en un present i en un futur millor per a nosaltres i les persones que ens envolten.
I si ens preguntem per què reflexionem en temps de vacances, la resposta és clara. Perquè l’ésser humà és un “ésser pensant” per naturalesa. Les reflexions personals han de permetre apropar-nos al nostre benestar econòmic, social, físic (dins el físic incloem el nutricional, emocional i laboral).
Aleshores, la pregunta que segurament us he de fer és: Sobre què podem/hauríem de reflexionar? A continuació, m’he permès “el luxe” de proposar-vos fins a 4 reflexions de caràcter ampli que des de FeliciCat us recomanem fer en algun moment de les vostres vacances d’estiu. Sols, acompanyats, amb una cervesa molt freda a la mà, o en qualsevol situació que considereu adequada per aprofundir en els vostres pensaments.
• Estic associant la meva felicitat amb l’èxit personal i professional? A la nostra vida, podem tenir molt d’èxit al àmbit professional i personal, però és possible que tot i així no aconseguim ser feliços. Si som híper-competitius en molts àmbits de la nostra vida, podem córrer el risc de tenir addicció a l’èxit. Si no aconseguim els nostres objectius, ho considerem un fracàs, i és aquí on aquesta mentalitat ens pot perjudicar a l’hora de “tornar-nos a aixecar” quan una situació/experiència no és la desitjada.
• Realment estic valorant tot el que tinc? Deixem de pensar en el que volem tenir. Tinguem molt o poc, som uns afortunats i afortunades de viure, d’estar en aquest món, de poder tenir persones amb qui establim relacions de qualitat que ens apreciem i que estimem. Hem d’agrair tot allò que tenim i tot el que hem aconseguit. Valorar allò que tenim és apreciar tot el camí i esforç que hem realitzat per aconseguir-ho. Posa’t sempre en valor.
• Quines persones o situacions amb què convisc considero “tòxiques” i em “bloquegen” el camí cap a la meva felicitat? Pensa i identifica les persones o situacions que t’impedeixen de ser feliç. Les que et provoquen “mals de cap”, les que et fan perdre temps “donant voltes” a tot mentre el present se t’escapa de les mans. No et facis la víctima. Si ets en aquest treball on no et sents valorat, si et relaciones amb una persona que no t’omple i amb les que vius situacions desagradables, és hora que “surtis de l’equació”, aquesta equació en què tu sol/ a t’has posat o has acceptat formar-ne part en algun moment.
• Tot el que fas i ensenyes i consumeixes, ho fas des de l’ètica? Diuen que l’ètica és “el cor de la felicitat”. A la feina, a casa ia qualsevol lloc, promous conductes relacionades amb l’ètica? Actuant així estàs afavorint el creixement emocional i el consum responsable per part dels teus coneguts, amics i éssers estimats. Exerceix/Practica el lideratge ètic i aplica les set “C”: caràcter, coratge, credibilitat, comunicació, coneixement, compromís i comprensió.
Què us han semblat aquestes quatre reflexions? Trobaràs el moment de fer-les? Segur que sí 🙂
A continuació, i per finalitzar aquest article, aprofitem per adjuntar-vos (com fem habitualment) una infografia amb 9 principis personals i professionals que considerem imprescindibles per avançar de manera decidida cap a la consecució del benestar i de la felicitat en tots els àmbits de la nostra vida.
Si vols conèixer més sobre feliciCat (Institut Català de la Felicitat), escriu-nos. Estarem encantats d’atendre’t: hola@felicicat.cat
Uneix-te a la nostra comunitat!